Dietele vegetariene presupun excluderea carnii, dar trebuie stiut ca exista diferite tipuri de vegetarianism pe care oamenii le adopta ca parte a stilului lor de viata. Unii vegetarieni aleg sa consume peste (pesco-vegetarieni), in timp ce altii ar putea, pur si simplu, sa reduca in totalitate consumul de carne. Unii elimina carnea si ouale din alimentatie, iar altii nu consuma absolut nimic ce este de origine animala (vegani).
Pentru ca este un subiect atat de complex si de discutat in zilele noastre, exista o multime de mituri si conceptii gresite legate de vegetarianism. Iata care sunt cele mai frecvente:
Mit: Dietele vegane si vegetariene nu au suficiente proteine.
Adevar: Acesta este unul dintre cele mai mari mituri pe care le auzim si, din pacate, este un mit care nu numai ca pare plauzibil, ci si ii impiedica pe multi oameni sa adopte un nou stil de viata.
In mod traditional, dietele occidentale sunt bogate in carne. O masa omnivora se invarte de obicei in jurul unui tip principal de carne, cu legume ca garnitura. Asta pentru ca, evident, carnea este o sursa majora de proteine.
Cu toate acestea, vita, porcul, puiul si pestele nu sunt singurele surse de proteine. Veganii si vegetarienii pot include in dietele lor o multime de surse de proteine din produse pe baza de plante, cum ar fi lintea, nautul, fasolea si tofu.
Mit: Sportivii nu pot face performanta daca nu consuma carne.
Adevar: Un alt mit foarte des intalnit al dietei vegetariene este ca acest stil de viata este pur si simplu incompatibil cu sportivii. Acest mit provine din mitul mentionat mai sus; ca nu exista suficiente proteine in dieta vegetariana.
La fel ca acel mit, acesta este fals. De fapt, exista nenumarati sportivi profesionisti care urmeaza o dieta vegetariana. Sportivii seriosi trebuie, desiguri, sa isi planifice mesele pentru a se asigura ca au suficiente proteine si alti nutrienti esentiali, dar cu o planificare corecta a mesei, ei pot beneficia de o dieta pe baza de plante si pot ajunge sa aiba cele mai bune rezultate in sportul pe care il practica.
Mit: Daca urmezi o dieta vegana, vei avea deficit de vitamina B12.
Adevar: B12 este una dintre cele mai importante vitamine, dar este adesea vazuta ca unul dintre nutrientii care le lipsesc veganilor. Avem nevoie de vitamina B12 pentru a produce celule rosii in sange, acestea fiind esentiale pentru transportul oxigenului (avem nevoie de ea pentru a trai, practic).
O sursa traditionala de B12 sunt produsele lactate, dar la fel ca si pentru calciu, exista o multime de alte surse pentru aceasta vitamina esentiala. B12 poate fi gasit in multe produse din soia, cum ar fi tofu, dar si in multe tipuri de cereale.
Mit: Dietele pe baza de plante sunt costisitoare.
Adevar: Multi consumatori de carne considera ca trecerea la o dieta pe baza de plante poate fi foarte scumpa. Acest lucru nu este chiar adevarat, cu toate ca are un sambure de adevar.
Desigur, legumele vor fi intotdeauna mai ieftine decat produsele din carne. O punga de morcovi nu este nici pe departe la fel de scumpa ca un pachet de carne de vita. De fapt, consumul de produse precum fasole, mazare, conopida, broccoli si toate celelalte legume va reduce o multime de cheltuieli din bugetul tau.
Dar atunci cand ne uitam la inlocuitorii pe baza de plante ai carnii sau ai produselor lactate, observam ca acestea tind sa fie mai scumpe. De exemplu, laptele de ovaz este mai costisitor decat laptele de vaca, deoarece este o cerere mai mica pentru el si este mai scump de fabricat. Totodata, daca vrei sa inlocuiesti carnatii de porc cu cei pe baza de plante, intr-adevar, cei din plante ar putea costa mai mult.