Din ce în ce mai multă lume se folosește de scarificatoare pentru activitățile legate de agricultură. Scarificarea terenului este vital pentru culturi. Din nefericire, sunt mulți oameni care încă nu știu la ce se folosește un astfel de utilaj.
Definiția scarificatorului este: „utilaj de dislocare a pământului, a bolovanilor și rădăcinilor sau straturilor dure de materiale fixate în sol”. Scarificatorul îți oferă posibilitatea de a lucra pământul la o adâncime de 90 de cm.
Scarificatorul permite pătrunderea apei în pământ pentru o perioadă îndelungată de timp, fiind un beneficiu pentru perioadele calde ale anului, când este secetă. Practic, scarificatorul îți aerisește solul și oferă o rezistență crescută a culturilor în perioadele toride.
Scarificatorul se folosește și pentru gazon, fiind o unealtă esențială pentru a obține un gazon sănătos pe întreg sezonul. Pentru gazon, scarificarea se recomandă a fi făcută mai ales în lunile de primăvară, după gerul iernii.
Ce sunt scarificatoarele?
După cum am menționat în rândurile anterioare, scarificatorul este un utilaj care are rolul de a disloca pământul, mai exact de a disloca bolovanii, rădăcinile sau alte straturi de materiale fixe ce se află în sol.
Scarificarea se recomandă să fie realizată în special primăvara, care presupune îndepărtarea resturilor organice de pe un teren agricol. Scarificatoarele agricole sunt folosite pentru munca agricolă.
Cu ajutorul lor, recolta devine una fructuoasă. Scarificatorul este metoda modernă prin care omul nu mai trebuie să-și pună boii la pământ. Rezultatele la standarde europene se obțin cu ajutorul scarificatorului de tractor.
Acest echipament este vital pentru spargerea bucăților din interiorul solului, în scopul aerisirii și pătrunderii apei la adâncimi mari, unde se poate aduna umezeala ce rămâne după ploaie.
Scarificatoarele pentru tractor sunt de diferite dimensiuni, mai mici sau mai mari, în funcție de nivelul de lucru. Aceste utilaje au anumite specificații tehnice, în funcție de modelul ales. Scarificatoarele pentru tractor au nevoie de un tractor pentru a putea fi puse cu adevărat în mișcare.
Mai există scarificatoarele pentru gazon, care sunt folosite tot în același scop. Acest utilaje ajută omul să îndepărteze resturile organice ce apar pe un gazon, precum fire de iarbă sau mușchi.
Un aspect ordonat al gazonului va face ca întreg terenul sau grădina să arate impecabil. Așadar, indiferent că este vorba despre scarificatoare pentru muncile agricole sau pentru gazon, aceste utilaje sunt foarte folositoare în ambele cazuri.
Cât de util este un scarificator tractor?
Scarificatoarele pentru tractor sunt folosite pentru munca pământului, precum:
- Plugurile reversibile;
- Plugurile simple;
- Plugurile mecanice;
- Grape rotative;
- Combine;
- Cultivatoare;
- Freze de sol;
- Aeratoare agricole, etc.
Scarificatoarele prezintă niște dinți realizați din oțel mangan, ce vor veni montați pe anumite suporturi inferioare, sudate pe o grindă transversală. Toate acestea sunt completate de către instalația hidraulică a tractorului.
Așadar, scarificarea solului este una dintre cele mai benefice metode pentru îngrijirea solului și a culturilor viitoare. Noile tipuri de scarificatoare sunt mult mai rezistente decât cele clasice.
Așadar, dacă îți dorești o cultură bogată, va trebui să recurgi la metoda de scarificare, pentru ca resturile vegetale să fie foarte bine tocate. Seceta a împins din ce în ce mai mulți fermieri să renunțe la astfel de lucrări.
Scarificarea este folosită pentru economisirea rezervelor de apă din interiorul solului. Se fărâmă solul în profunzime, oferind posibilitatea apei să se infiltreze mult mai bine și mai adânc în sol.
De ce ai nevoie de un scarificator pentru gazon?
Scarificatorul este utilajul de bază atât pentru agricultură, cât și pentru gazon. Iată motivele pentru care este atât de important să-ți tratezi gazonul cu ajutorul unui scarificator:
- Elimini rămășițele organice din gazon;
- Previi formarea mucegaiului le nivelul gazonului/ierbii;
- Solul primește cantitatea de apă necesară;
- Gazonul va arăta excepțional după o astfel de lucrare.
Aspectul curat și ordonat al gazonului se poate dobândi doar cu ajutorul unui scarificator gazon, indiferent de valoarea pe care o are. Dacă încă nu ai adoptat un obicei din utilizarea sa anuală, este timpul să o faci.
Există două tipuri de scarificatoare pentru gazon:
- Manual – prețurile sale sunt foarte accesibile; nu te costă nimic în plus să-l utilizezi, deci nu va fi nevoie să cheltui bani pe electricitate sau combustibil; va trebui să controlezi acest utilaj manual;
- Mecanizat – este potrivit mai ales pentru persoanele care nu vor să depună mult prea mult efort; ideal de utilizat pe suprafețe mari, permite un nivel de muncă intens cu minim de efort din partea operatorului.
Multă lume nu a auzit încă de beneficiile pe care scarificarea pământului le poate aduce. O operațiune asemănătoare era realizată și pe vremuri, însă cu ajutorul animalelor, adică a boilor și a plugului.
Astăzi nu mai este nevoie de utilizarea animalelor pentru astfel de activități. Un scarificator, indiferent că este pentru gazon sau pentru muncile agricole, îți va ușura munca incredibil de mult.
Însă, scarificatoarele trebuie să fie folosite mai mult decât spun producătorii. Unii specialiști sunt de părere că pentru a obține cu adevărat beneficiile scarificatoarelor este nevoie să treci cu acesta de 2 ori pe teren.
Doar așa vei obține rezultate excelente. Lamele sale vor acționa pentru aerisirea solului. După procesul de scarificare, este important să strângi resturile organice rămase pe suprafața pământului, ca întreaga activitate să fie realizată calitativ.
Scarificatoarele sunt prevăzute cu coșuri de colectare, însă, tot trebuie să arunci o privire după finalizarea procesului, pentru a te asigura că nimic nu ți-a scăpat. Scarificatoarele sunt folosite de o multitudine de fermieri, ce-și doresc să atingă standardele europene.
Sfaturi pentru întreținerea scarificatoarelor
Pentru a întreține scarificatoarele, trebuie să urmați mai mulți pași. Ți-am pregătit o listă cu câteva indicații pentru a prelungi durata de viață a scarificatoarelor.
- Îndepărtați resturile de iarbă și măturați gazonul pentru a îndepărta orice obstacol care ar putea împiedica scarificatorul să funcționeze eficient.
- Verificați uleiul și adăugați ulei dacă este necesar. Asigurați-vă că utilizați uleiul potrivit pentru tipul de scarificator pe care îl aveți.
- Verificați nivelul de combustibil și adăugați combustibil dacă este necesar.
- Verificați toate îmbinările și șuruburile pentru a vă asigura că sunt strânse.
- Curățați lamele sau rolele scarificatorului de orice resturi de iarbă sau gunoi care ar putea să le încetinească funcționarea.
- Verificați cablurile și conectorii pentru a vă asigura că sunt în stare bună și că nu sunt uzate sau deteriorate.
- Asigurați-vă că aveți întotdeauna piese de schimb la îndemână, precum lame sau role, pentru a putea înlocui rapid orice piesă care ar putea să devină defectă în timpul utilizării.