Orice trusa de prim ajutor trebuie sa fie conform ordinului nr. 427 din 14 iunie 2002 emis de Ministerul Sanatatii si Familiei. Asadar, continutul acesteia este standard – obiectele din truse prim ajutor trebuie sa corespunda ordinului respectiv si sa fie in limita termenului de valabilitate.
Dar, pana la urma, in ce situatii ne pot de fapt ajuta trusele de prim ajutor? Ce putem face cu bandajele din interiorul acestora?
Continua sa citesti pentru a descoperi cateva situatii in care o trusa de prim ajutor chiar poate salva viata cuiva!
Oprirea sangerarilor
Daca a avut loc un accident de masina, de exemplu, iar una dintre persoanele aflate in masina a fost ranita sau sangereaza, poti folosi bandajele din trusa de prim ajutor pentru a opri sangerarea. Vei folosi un bandaj steril pentru a aplica presiune pe rana, astfel sporind sansele de supravietuire a persoanei ranite. Dupa ce sangerarea s-a oprit cat de cat, poti folosi un leucoplast pentru a fixa bandajul peste rana si a mentine presiunea constanta.
Daca este vorba despre o sangerare puternica – de exemplu, o rana adanca la picior – poti folosi garoul elastic pentru a aplica cat mai multa presiune pentru a preveni pierderea unei cantitati mari de sange. Totusi, este important sa folosesti garoul corect, pentru ca folosirea incorecta poate avea consecinte grave. Aplica garoul la aproximativ 5 centimetri deasupra ranii si strange-l pana se opreste sangerarea. De asemenea, trebuie sa-ti notezi ora la care a fost aplicat garoul, pentru ca doctorii vor avea nevoie de acest detaliu.
Nu uita ca toate aceste metode nu reprezinta o solutie. Sunt doar niste metode de prim ajutor pentru rani care necesita ingrijirea de urgenta a unui medic.
Dezinfectarea ranilor
Printre obiectele din truse prim ajutor se numara pansamentele cu rivanol (o substanta antiseptica), alcoolul sanitar, apa oxigenata, rivanol solutie, batistele de hartie cu solutie dezinfectata, precum si manusile de examinare si compresele si pansamentele sterile.
Acestea sunt extrem de utile in cazul in care tu sau o alta persoana se raneste si trebuie sa dezinfecteze rana cat mai repede posibil.
Aplicarea unui bandaj in caz de arsuri
Arsurile necesita ingrijire imediata. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca persoana care are o arsura este sa clateasca rana cu apa rece timp de cateva minute pentru a o curata (din motive evidente, solutiile antiseptice nu pot fi folosite in aceasta situatie). Dupa aceea, se pot folosi bandajele din trusa de prim ajutor pentru a proteja rana de infectii pana persoana accidentata ajunge la doctor.
Imobilizarea fracturilor
Daca tu sau cineva din preajma ta a calcat stramb si suspectati ca ar putea fi vorba de o fractura de os, trebuie sa imobilizati zona respectiva pana ajungeti la doctor pentru o radiografie. In acest caz, se vor folosi atelele din trusa de prim ajutor care vor imobiliza si sustine piciorul sau mana fracturata. Nu uita ca nu trebuie sa incerci sa pui osul la loc, de acest lucru se vor ocupa medicii.
Stiai ca orice conducator auto este obligat prin lege sa aiba o trusa de prim ajutor auto in masina? Acest lucru este valabil si pentru diverse afaceri din diverse industrii. Intra pe VESTA-magazinonline.ro pentru a afla mai multe detalii si a descoperi oferta de truse prim ajutor!