Petreci mult timp în alegerea fiecărui detaliu pentru design-ul interior al căminului tău. Printre acele elemente cărora nu le oferi atenția cuvenită se numără balamalele pentru mobilă. Aceste elemente de fixare joacă un rol foarte important în funcționalitatea mobilei.
Este o abordare greșită să ignori importanța micilor elemente ce se prind de mobilă cu șuruburi. Cu siguranță ai avut ocazia să le vezi măcar o dată în viață. Sunt peste tot, la fiecare ușă ce are sistem de deschidere.
Balamalele au la fel de multe stiluri și sunt construite din la fel de multe materiale, la fel cum sunt și alte obiecte importante pentru design-ul interior, precum:
- Mânere;
- Încuietori reglabile.
Unele balamale au în componența lor sisteme de amortizoare, cu ajutorul cărora ușile se închid fără zgomot. În funcție de nevoile pe care le ai și de dorințele de design, poți alege dintr-o gamă largă de balamale pentru mobilă.
Dacă nu vrei ca sistemele de prindere să se vadă, ai posibilitatea de a achiziționa capace de acoperire pentru brațele balamalelor pentru a completa estetica încăperii. Vei avea nevoie de balamale de calitate, deoarece deschiderea și închiderea obiectelor de mobilier o vei realiza destul de des.
Ce sunt balamalele pentru mobilă?
O balama este un dispozitiv creat pentru obiectele de mobilier, format din 2 piese ce sunt articulate între ele, din care una este mobilă. Aceste sisteme de prindere permit rotirea parțială a elementului de care au fost atașate.
După cum bine știi, sunt folosite pentru deschiderea și închiderea ușilor specifice mobilierului de orice stil, destinat oricărei încăperi. Balamalele au apărut odată cu apariția ușilor pentru acoperămintele umane.
Așadar, ușa trebuie să fie manevrată cu ușurință, motiv pentru care balamalele au fost o invenție apreciată de mulți dintre noi. Cele mai vechi balamale din metal ce au fost descoperite de către omenire și datează din mileniul III î.e.n. Ele au fost descoperite în Elveția.
Însă, se crede că balamalele au fost folosite înainte de epoca bronzului. În perioada Evului Mediu, fierăria a devenit mai avansată, iar balamalele s-au răspândit, făcându-le din ce în ce mai accesibile oamenilor prin intermediul fierarilor din împrejurimi.
Odată ce revoluția industrială a avut loc, producția de balamale de tot felul a explodat. Modelele au început să fie fabricate mai repede datorită producției mecanizate. Costurile balamalelor scăzuseră considerabil.
Tipuri de balamale mobilă
După cum am specificat și în rândurile anterioare, există mai multe tipuri de balamale mobila, în funcție de destinația, modul de prindere și materialele din care sunt realizate. Totul se datorează construcții mobilierului, care a devenit o pasiune pentru mulți meșteri talentați.
Așadar, printre cele mai importante accesorii de mobilier se numără balamalele. Ele reușesc să facă legătura între corpul de mobilă și ușa propriu-zisă, pentru ca lucrurile personale să stea departe de ochii lumii.
Pe lângă utilizarea lor, ele trebuie să fie și suficient de silențioase sau chiar total, pentru confortul fonic din locuință. Așadar, confortul general poate avea de suferit dacă alegi să economisești în achiziționarea sistemelor de prindere.
Achiziționează exact numărul de balamale de care ai nevoie și alege un material calitativ, pentru a nu fi nevoit să le schimbi de prea multe ori. Balamalele sunt de mai multe tipuri:
- Standard – denumite și simple, prezintă mai multe articulații între corpul mobilei și ușă; au tendința de a deveni mai zgomotoase pe măsură ce sunt mai des utilizate;
- Ascunse – sunt plasate la interior, fiind mai estetice, ușurând procesul de reglare a ușilor;
- Semi-ascunse – doar una dintre părți este vizibilă;
- Aplicate – corpul balamalei nu este proiectat pentru a pătrunde în suport;
- Încadrate – sunt folosite în special pentru când ușa se află în același plan cu mobilierul;
- Ornamentale – sunt deosebit de aspectuoase, fiind lăsate la vedere pentru a obține un anumit efect estetic;
- Pafta – sunt balamalele tip fluture;
- Bandă – se întind pe întreaga lungime a ușii montate;
- Pentru ușile de geam – au o calitate superioară.
Încuietori reglabile pentru piesele de mobilă
Majoritatea ușilor vin cu sisteme de închidere gata montate pe ele, inclusiv ușile pentru mobilier. Însă, uneori, ai nevoie de o încuietoare reglabilă. Acestea sunt folosite mai ales pentru porțile de fier.
Încuietorile reglabile sunt disponibile la orice magazin, mai ales la cele de bricolaj. Adesea sunt folosite pentru porțile industriale, fiind foarte ușor de fixat. Unele au un montaj vertical, altele pe orizontală.
Sunt special concepute pentru a fi utilizate în exterior, deoarece sunt rezistente la temperaturile extreme, la îngheț și ploaie. Încuietorile reglabile sunt proiectate doar din materiale foarte rezistente la rugină.
Unele dintre ele au chiar opritor de ușă inclus, iar unghiul maxim de deschidere este de 90 de grade. Cele mai bune sunt dotate cu antifurt și sisteme rezistente la acțiunile de vandalizare.
Alegerea balamalelor în funcție de tipul mobilierului
Balamalele trebuie să fie alese în funcție de tipurile de uși ce le vei monta sau de tipul de obiect de mobilier pe care-l vei folosi. Balamalele potrivite pentru ușile interioare nu se potrivește sub nici o formă unei uși frontale.
Pentru a alege materialele potrivite, este important să ții cont de:
- Dimensiunile;
- Materialele;
- Stilul.
Balamalele fac parte din feroneria ușilor, indiferent pentru ce sunt utilizate. Balamalele ușoare le vei folosi în special pentru mobilier, precum dulapurile. Cea mai importantă caracteristică la care trebuie să fii atent este calitatea lor.
În cazul în care sunt foarte slabe din punct de vedere al rezistenței, vor necesita reglare frecventă sau schimbare afectând totodată și durabilitatea și rezistența mobilierului. Pentru a evita aceste probleme, solicită părerea unui specialist sau consultant pentru a alege modelul, materialul și numărului de balamale potrivite.
Așadar, chiar dacă aceste sisteme de feronerie sunt mici și uneori trecem cu vederea importanța lor, rezistența, aspectul și durabilitatea mobilierului pot fi afectate dacă alegi greșit. Nu sunt greu de montat și foarte simplu de utilizat, facilitând deschiderea și închiderea ușilor.
Așadar, datorită modelelor multiple de pe piață, vei avea posibilitatea să găsești design-ul și materialul de care ai nevoie pentru orice proiect ai în desfășurare. Cele mai bune materiale sunt oțelul inoxidabil, bronzul, alama, fonta și cuprul.