Închirierea este o variantă foarte bună dacă nu dispui de un buget suficient de mare pentru a cumpăra diverse bunuri, utilaje. Ea poate lua mai multe forme în funcție de ceea ce vrei să închiriezi și de perioada pe care vrei să închiriezi un bun. Un tip din ce în ce mai popular de închiriere este leasingul operațional.
Leasingul operațional a început să câștige teren în fața metodelor tradiționale de achiziționare a unor automobile. Termenul de leasing operațional se referă la servicii de finanțare furnizate persoanelor juridice, implicând externalizarea serviciilor legate de mentenanță, costurile gestionării mașinilor. Practic finanțatorul leasingului operațional administrează tot ce ține de automobil sau de flota auto. Leasingul operațional mai este cunoscut și ca închiriere pe termen lung.
Ce este leasingul operațional?
Există un contract încheiat între două părți, se oferă o flotă, se transferă dreptul de uz pe o perioadă determinată de timp. Lunar se achită o sumă de bani, sunt tranșe lunare, suma se stabilește inițial în contract. În această sumă sunt incluse costuri întreținere, cheltuieli conexe, taxe și impozite, reparații etc. Toate riscurile sunt suportate de către compania ce oferă servicii de leasing operational.
A nu se confunda cu leasingul financiar, care presupune un contract de închiriere pe termen limitat. La final poți cumpăra bunul respectiv, devii proprietar în schimbul unei valori reziduale. În cazul leasingului operațional avem tot contract de închiriere, doar că la terminarea perioadei contractuale nu putem cumpăra mașina, bunul care face obiectul contractului. Leasingul operațional este mai bun decât cel financiar de cele mai multe ori.
Un contract de leasing operațional e mai strict decât cel de leasing financiar. Optezi de la început pentru structura contractului, știi numărul de kilometri parcurși pentru mașini, reparațiile, perioada fixă a contractului. La contractele de leasing financiar ai flexibilitate mai mare, alegi număr de kilometri, cesionezi sau închizi contractele după 12 luni.
Beneficiile leasingului operațional
În general avem diverse active care se închiriază în regim de leasing operațional. Imobiliare, aeronave sau echipamente rezistente, mașini, utilaje din industrie. Tot ce ține de contractul de leasing operațional va afecta venitul operațional și venitul net. La final de contract de leasing operațional se poate returna mașina, echipamentul, se reînnoiește contractul dacă mai e nevoie în continuare de el.
Avantajele leasingului operațional sunt ușor de observat dacă luăm ca exemplu un contract de leasing operațional pentru mașini, pentru o flotă de mașini. Companiile de leasing se ocupă de gestionarea și administrarea autoturismelor. Nu îți bați capul cu acte, cu toate actele și relațiile cu dealerii, te concentrezi pe afacerea ta. Tu doar plătești ratele la timp și anunți compania dacă apar probleme la mașini.
Nu e suportat riscul cu valoare reziduală sau cel legat apariția de modele noi de mașini mult mai performante. Plus că nu faci un efort financiar uriaș ca să ai mașinile necesare activității tale. Ai avans 0%, nu plătești taxe de înmatriculare sau orice alte taxe, totul e inclus în chiria lunară. Îți planifici costurile mai ușor, știi care sunt toate cheltuielile cu mașinile, contabilitatea firmei de leasing se va ocupa de amortizare. Contabilitatea ta se va ocupa doar de cheltuielile cu ratele lunare.
Leasingul operațional are o eficiență financiară crescută pentru că vine la pachet cu predictibilitatea. Sunt rate fixe, fără avans, știi sigur cât ai de plătit lunar, nu se schimba nimic cât se derulează contractul. Gestionezi mai ușor resursele și cheltuielile, investițiile. În plus, eficiența leasingului operațional vine și din mobilitatea crescută. Ai mereu mașini la dispoziție pe toată durata contractului, se schimbă mașinile dacă apar probleme fără costuri în plus.
Eficiență garantată dacă optezi pentru leasing operațional
Pe termen lung economisești sume de bani importante, managementul flotei auto este realizat de o companie cu experiență. Contractele sunt flexibile și se pot personaliza în funcție de nevoile clienților. Și e foarte bine să ai o astfel de opțiune mai ales dacă ți-ai propus să te dezvolți în perioada următoare.
Așadar, dacă avem de ales între leasing financiar și leasing operațional ne vom îndrepta atenția spre cel din urmă. Contractele sunt mai avantajoase pentru orice tip de firmă, te poți ocupa de tot ce e important pentru afacerea ta. Nu te mai gândești la tot ce tine de administrarea bunurilor din contracte. Eficiența sa este dovedită în timp, ai mereu la dispoziție tot ce îți trebuie pentru ca afacerea ta să funcționeze bine și să îți atingi obiectivele stabilite.
Întrebări frecvente despre leasingul operațional
- Ce este leasingul operațional?
Leasingul operațional este o formă de finanțare în care proprietarul bunului (în general, o companie de leasing) îl închiriază utilizatorului (de obicei, o altă companie) pentru o perioadă de timp specificată, în schimbul unor plăți periodice. La sfârșitul perioadei de leasing, utilizatorul poate alege să returneze bunul sau să-l cumpere la un preț redus.
- Care sunt avantajele leasingului operațional?
Leasingul operațional poate fi o modalitate eficientă de a obține echipamente sau vehicule fără a fi nevoie să se facă o investiție mare în avans.
- Care sunt dezavantajele leasingului operațional?
Leasingul operațional poate fi mai scump pe termen lung decât achiziția bunurilor în mod direct direct. De asemenea, utilizatorul poate fi limitat în modul în care poate utiliza bunul închiriat, și poate fi obligat să plătească penalități dacă nu respectă anumite clauze din contract.
- Ce documente sunt necesare pentru a obține un leasing operațional?
Documentele necesare pentru a obține un leasing operațional pot varia în funcție de furnizorul de leasing și de bunul pentru care se solicită finanțarea. De exemplu, poate fi necesară o garanție, precum și informații despre situația financiară a companiei solicitante.