Avocații sunt parteneri strategici și importanți în bunăstarea noastră judiciară, chiar și în situațiile care nu implică sala de judecată. Un avocat de consultanță juridică te va sfătui în legătură cu drepturile și obligațiile pe care le ai, într-o anumită problemă personală sau de afaceri.
Avocații de consultanță juridică sunt instruiți pentru a interpreta până și cele mai complicate legi, navigând prin sistemul judiciar chiar și „legați la ochi”. EI bine, și aici va trebui să vă alegeți profesionistul în specificul problemei juridice pe care o aveți.
Un avocat consultant va fii la zi cu toate schimbările legislative, dar va cunoaște mai ales acele detalii la care noi, fără experiență judiciară, tindem să trecem peste, detalii care ne pot salva din situația cu pricina.
Avocații de renume sunt persoane sincere, ce se specializează continuu pe domeniul în care activează. De exemplu, un avocat de drept al familiei te va putea sfătui în legătură cu un divorț, partaj sau alte aspecte ce țin strict de familie.
Ce presupune serviciul de consultanță juridică?
Serviciul de consultanță juridică nu este același cu cel de reprezentare în fața instanțelor judecătorești, chiar dacă presupune un nivel de pregătire foarte ridicat.
Prin termenul de consultanță juridică înțelegem procesul prin care o persoană, indiferent de statutul pe care-l posedă, se va adresa unui avocat specializat din cadrul unui cabinet de avocatură, în momentul unor situații mai neplăcute.
Aceste situații au un temei legal ce-și găsesc rezolvarea doar prin intermediul unei consultanțe juridice. Acest serviciu este cel mai eficient și legal în foarte multe cauze. Chiar dacă primul instinct pe care-l avem este să cerem sfatul unui prieten, în situațiile mai delicate vom avea nevoie de vastă experiență a unui profesionist.
În lipsa unor competențe juridice și cunoașterii Constituției, situația poate să se agraveze, implicit timpul de soluționare ar fi mai îndelungat. Cel mai scurt și sigur drum pe care-l poți alege pentru rezolvarea problemei este consultanța juridică oferită de către un avocat profesionist.
Prin intermediul consultanței juridice vei avea parte de sfaturi și îndrumări, indiferent de locul în care te afli, de vârsta pe care o ai și de veniturile pe care le deții. Există 2 tipuri de consultanță juridică:
- Gratuită – unde vei primi o soluție de ansamblu, ce are scopul de a rezolva problemele minore;
- Plătită – unde vei primi o analiză completă a situației și particularităților sale și implicarea completă a unui avocat.
Caut avocat! Unde îl pot găsi?
Atunci când îți cauți avocatul potrivit care te poate consilia cu succes în problema judiciară pe care o ai este important să te uiți pe plan local, deoarece problema ta va depinde de legile și reglementările în vigoare locale sau de stat.
Totodată devine mai practic ca avocatul pe care-l alegi să se afle în aceeași localitate cu tine. Avocații locali vor avea conexiuni cu cabinetele de avocatură existente în oraș, lucru care va facilita rezolvarea problemei.
Una dintre modalitățile de a afla dacă un avocat este într-adevăr bun pentru problema ta, este de a verifica recenziile de la alți clienți. Citește cu atenție ce au spus despre ei și experiența pe care o au în spate și vezi dacă persoana în cauză se potrivește.
Însă, pentru situațiile cu un grad ridicat de dificultate, vei avea nevoie de un avocat cu o vastă experiență. La fel ca și alți profesioniști din diverse domenii, avocații vor fi și ei pregătiți diferit, în funcție de cazurile de care s-au lovit de-a lungul anilor.
Poți găsi un avocat de renume în cadrul cabinetelor de avocatură, care își prestează serviciile legal, în folosul clienților săi. Modul prin care vei ajunge să comunici cu el pe parcurs diferă de la un specialist la altul, în funcție de preferințele și disponibilitatea sa.
Serviciile de consultanță juridică se oferă pentru diferite ramuri ale dreptului, precum:
- Dreptul comercial – probleme legate de recuperarea creanțelor, de negociere și redactare a contractelor mai complexe;
- Dreptul civil – probleme legate de succesiuni;
- Dreptul familiei – probleme legate de divorț, partaj sau alte aspecte ce țin de familie;
- Dreptul muncii – probleme de natură salarială, concedieri abuzive sau clauze ale contractelor de muncă, adică tot ce ține de relația dintre angajator și angajat;
- Dreptul penal – probleme de natură penală;
- Dreptul administrativ și fiscal – probleme ce pot apărea atât în viețile persoanelor juridice, cât și celor fizice, ce țin de administrație și fiscalitate;
- Asociații și fundații – în cazul în care vrei să-ți înființezi o asociație și nu știi cu ce „se mănâncă” din punct de vedere juridic;
- Contabilitate și consultanță;
Calități necesare pentru avocați
Rolul unui avocat este foarte vast într-o societate, motiv pentru care trebuie să îndeplinească mai multe calități vitale pentru a fi un avocat de succes:
- Profesionalism – este un obicei pentru avocații profesioniști, ce are la bază vasta experiență a avocaților dintr-un cabinet de avocatură;
- Implicare – se va implica activ în rezolvarea cazului tău;
- Promptitudine – va răspunde și va soluționa problemele pe care le ai, fără să fii nevoit să aștepți mult după un simplu răspuns;
- Transparență – sinonimă cu onestitatea;
- Competență – avocați ce s-au specializat și continuă să se specializeze în domeniul juridic ales.
Avocatul de consultanță juridică este un bun orator, deține arta comunicării, atât scrise, cât și verbale, gândește logic și se bazează pe adevăr și dreptate. Avocatul specializat este cel ce știe să-și gestioneze timpul și care își oferă serviciile în scopul soluționării problemelor clienților săi.