Sibiul, numit in germana Hermannstadt, si in latina Cibinum este un important centru cultural si economic din Transilvania, fiind singurul oras din Romania desemnat Capitala Culturala Europeana (2007). Situat la poalele Muntilor Fagaras, pe raul Cibin, este un oras unic in lume datorita mozaicului etnic si religios de aici. Astfel, de sute de ani, romanii (in majoritate – 94%) convietuiesc alaturi de sasi (descendenti ai colonistilor saxoni emigranti in secolul al 12-lea din Lorena, Alsacia si Luxemburg), evrei si unguri. Viata religioasa este diversificata, alaturi de ortodocsi existand si credinciosi romano-catolici, greco-catolici si reformati. Fiecare nationalitate a contribuit la aspectul unic al orasului.
Centrul istoric, intrat in patrimoniul UNESCO, este unul din cele mai bine pastrate locatii din tara – multe din ziduri, cladiri si fortificatii fiind mentinute intr-o stare foarte buna. Este cunoscut si faptul ca Sibiul este unul din cele mai frumoase locatii pentru promenada din tara. Puteti sa va cazati la una din pensiunile cochete, care au oferte foarte accesibile – Casa Frieda, Casa Salzburg, Casa Romana sau Casa Rustic sunt construite in stilul orasului, si arata foarte bine. Puteti alege, de asemenea, din apartamentele in regim hotelier, sau din hotelurile amplasate chiar in apropierea centrului orasului.
Sibiul, un oras frumos in orice sezon
Sibiul este unul din orasele frumoase in orice anotimp. Cochet, cu un aer unic, isi pastreaza farmecul in orice perioada a anului. Targul de Craciun incepe pe 24 noiembrie si se termina in a doua zi de Craciun, si este renumit pentru dulciurile si felurile de mancare traditionale expuse. Vizitatorii pot alege si din miile de produse expuse in targ – lumanari sculptate manual, globuri pictate manual, accesoriile si obiectele decorative din fier forjat, blanuri si accesorii din blana, ceaiuri cu arome deosebite. Luna mai este dedicata Festivalului de Jazz si Festivalului International de Teatru, zile in care orasul este cald, inflorit. In luna iunie are loc Festivalul International de Film Transilvania Sibiu, iar luna iulie este dedicata iubitorilor de viteza si automobile – Raliul de la Sibiu este un eveniment mult asteptat.
Posibilitatile de cazare in Sibiu sunt multiple si pentru toate buzunarele: de la apartamente in regim hotelier si pensiuni pana la hoteluri luxoase de 4 stele situate in centrul orasului. Tarifele de cazare incep de la 60 de lei camera dubla pe noapte, la o pensiune de doua stele dar pot ajunge si pana la 325 de lei la un hotel de patru stele.
Obiective turistice din Sibiu
Sibiul este un oras care adaposteste multe obiective turistice. Turnul Sfatului este unul din simbolurile orasului. Atestat pentru prima data in anul 1224, a fost de-a lungul timpului fortificatie a portii de intrare, punct de observatie in caz de incendii, depozit pentru cereale, punct de arest, sau chiar muzeu de stiinte naturale sau arme medievale. Acum este un muzeu asezat pe 7 etaje, din care cel de-al 6-lea gazduieste mecanismul ceasului. Ultimul etaj ofera o panorama splendida de la nivelul al 7-lea spre munti, spre Piata Mare, Gara Sibiu, dealul Gusterita, etc.
Pasajul scarilor este considerat cel mai pitoresc loc caracteristic Sibiului Vechi. Cunoscut si sub numele de „Zidul cu ace”, face legatura dintre Orasul de Sus si Orasul de Jos. Spre Orasul de Sus se inalta zidul de aparare, in doua terase, la inaltimea de 10 m, si este sustinut prin contraforturi masive ce se sprijina in arcuri butante pe cladirile Orasului de Jos. Unele cladiri de aici au o vechime de peste 600 de ani. Zidurile se intalnesc in partea superioara a pasajului.
Cele mai importante construcții din Sibiu
Cele mai importante constructii ale secolului 17 sunt Palatul Bruckenthal si Biserica Romano-Catolica, Muzeul National Bruckenthal fiind construit intre anii 1778 si 1788 de baronul Samuel von Bruckenthal pe o latura a Pietei Mari. Aici sunt expuse colectiile baronului, printre care si doua tablouri celebre: „Sf Ignatiu de Loyola” si „Sf Franciscus Xaverius”.
Piata Mare este considerata „kilometrul 0”, si este un loc devenit simbolic o data cu evenimentele din decembrie 89. De asemenea, este unul din cele mai frumoase locuri de promenada din Romania. Cele mai reprezentative cladiri sunt Casa Haller, Casa Albastra, Primaria Orasului, Casa Hecht, si casa Lutsch. Piata Mica, construita in secolele XIV-XVI, este cunoscuta si sub numele de „Ringul cel mic”. Este aflata in interiorul celei de-a doua incinte de fortificatii a cetatii, si reprezinta vechiul centru comercial al urbei.
Un edificiu impozant este Catedrala Evanchelica, construita in stil gotic. Turnul este cel mai inalt din Transilvania, atingand peste 73 de metri, putand fi vazut din aproape orice colt al orasului. Biserica este cunoscuta si pentru orga realizata in stil baroc in 1671 de catre un mester slovac – cea mai mare orga din S-E Europei. Vara, in fiecare miercuri, se organizeaza concerte la orga, care atrag in fiecare zi atat turisti, cat si localnici.
Despre Podul Minciunilor
Emil Sigerius spune in 1771 ca „trecerea pe sub podul minciunilor este luminata noaptea de trei lanterne si pazita de trei santinele”. Construit pe locul unui turn de poarta al celei de-a doua incinte de fortificatii, leaga cele doua sectoare ale Pietei Mici, si este primul pod din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata. Decoratiunile prin traforare si cele doua cercuri mari decorate cu stema Sibiului fac din acest loc un alt simbol al orasului.
Ridicata de catre calugarii dominicani, Biserica Ursulinelor dateaza din jurul anului 1497, iar dupa mai mult de doua secole, biserica gotica a fost transformata in constructie baroca. Elementele gotice se mai vad si acum – portalul de pe fatada de vest este cel mai impresionant element gotic. Interiorul bisericii este elegant, in stil baroc.
Mâncare specifică acestor locuri
De asemenea, trebuie sa incercati si felurile traditionale – cea mai buna ciorba de burta se serveste la restaurantul Kon Tiki. Puteti sa savurati cele mai delicioase costite afumate La Turn, sau chiar preparate traditionale sasesti la restaurantul Hermania. Branzeturi eco se gasesc in Piata Cibin. Puteti sa serviti o cafea in timp ce admirati orasul la inaltime la Cafe Wien.
Pentru informatii detaliate, accesati site-ul orasului, care este foarte bine organizat. Interesati-va din timp asupra evenimentelor culturale in perioada in care ajungeti. Sigur se va juca o piesa buna, un concert, sau o expozitie. Nu ezitati sa vizitati imprejurimile – Rasinari, Cisnadioara, Biertan, Paltinis, Ocna Sibiului ofera privelisti impresionante. Cu siguranta nu veti regreta!